PUBLICITAT

'Cooperand' amb els nens bolivians

  • L'ONG i la Fundació BPA fan un balanç molt positiu del voluntariat realitzat a Llatinoamèrica
MARISA DA COSTA
ANDORA LA VELLA

Periodic
Imatge de varis voluntaris i adolescents a la llar Techo Pinardi, el passat mes d'agost Foto: Cooperand

Ja fa més d'una dècada que el projecte Cooperand amb Llatinoamèrica assisteix a infants i adolescents de Santa Cruz de la Sierra, la ciutat de Bolívia on més infants i adolescents viuen al carrer. El passat 2014, nou voluntaris andorrans s'hi van desplaçar amb l'objectiu de participar en la reversió d'aquesta situació, una dada molt positiva que també va beneficiar la societat andorrana.

Cooperand no es limita a acollir persones interessades en oferir les seves facultats per ajudar els més desfavorits. A més, els forma i dota d'experiència abans d'enviar-los a un destí específicament adaptat al seu perfil gràcies a la col·laboració de la Fundació Privada BPA.

La presidenta de l'organització, Carla Riestra, i la gerent de la Fundació, Carme García, van presentar ahir a la seu de BPA a la capital el balanç del projecte de formació de voluntaris desenvolupat l'any passat. Ambdues representants van coincidir en destacar-ne el succés amb què es va tancar.

Abans d'endinsar-se de ple en un entorn en molts punts contraposat al nivell de vida de què gaudim al Principat, els voluntaris intervenen en un curs de formació de sis mesos de durada impartit a la Universitat d'Andorra i anomenat Cooperació internacional i voluntariat. Un dissabte al mes, durant tres o quatre hores, experts del sector de la sanitat, veterans en el món de la solidaritat i altres professionals de la mateixa organització, transmeten els seus coneixements als voluntaris. Així, se'ls implica en el projecte des de l'inici, se'ls prepara per tal d'evitar el xoc cultural que comporta el viatge i se n'estudia les principals qualitats per tal d'assignar-los una tasca i una llar d'acollida el més adaptada a les seves característiques.

La formació no finalitza a les aules ni repercuteix únicament a la societat bolliviana. Abans de marxar, els voluntaris també col·laboren i continuen la seva preparació en diverses entitats del país, com són Càritas, l'Hospital o la Creu Roja.

En Joan López i na Sac Nicté, dos dels voluntaris que el passat estiu van fer la seva estada a la llar Techo Pinardi, van transmetre ahir –visiblement emocionats– «l'increïble de l'experiència», a la qual «convidem encaridament a participar a tothom qui pugui». L'Anna Badia i l'Olalla Losada, membres del projecte Plan 3.000, subscrivien la recomanació afirmant que «tornarem aquest any».

Hi ha dues possibles vies per poder ser partícip d'aquest acte de solidaritat. A més d'adherir-se al curs que començarà a finals d'aquest mes a la Universitat, els interessats també poden optar per contactar amb Cooperand mitjançant el seu lloc web (www.cooperand.org) o bé a través de la seva pàgina de Facebook: www.facebook.com/andorracoopera.

Els veterans no ho dubten: «No hi ha intercanvi més educatiu i útil, però, per sobre de tot, bonic i necessari». H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT